×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

De verschillende soorten dakbedekking met hun voordelen

Een dakbedekking is het meest zichtbare onderdeel van je dak. Niet alleen esthetisch moet je dakbedekking aan de wensen voldoen, het moet er ook voor zorgen dat het je woning goed beschermt. Je dakbedekking is namelijk het bouwelement dat je woning beschermt tegen allerlei weersomstandigheden.

Welke soorten dakbedekking zijn er? Welke dakbedekking is het meest geschikt voor jouw dak? Een overzicht van alle soorten dakbedekking vind je hier.

In dit artikel:

Soorten dakbedekking

Je kan een dak verder afwerken met verschillende soorten dakbedekking. Maar welke dakbedekking je best kiest, hangt in grote mate ook af van het type dak dat je hebt. Zo komen er voor hellende daken andere soorten dakbedekking in aanmerking dan voor platte daken.

Hieronder vind je de meest gebruikte soorten dakbedekking per daktype.

Hellend dak

Een hellend dak is nog steeds de populairste dakvorm in ons land. Het is een daktype dat perfect kan toegepast worden bij elke bouwstijl. Een hellend dak heeft als voordeel dat neerslag mooi van het dak afvloeit. Bovendien kan je van de ruimte onder het dak een extra bergruimte of zelfs leefruimte maken.

Een hellend dak bestaat typisch uit een geheel van gordingen, spanten of prefab dakelementen. Bij een gordingendak wordt het dak verder afgewerkt met kepers, een onderdak, tengellatten en panlatten. Bij een spantendak bestaat de opbouw verder uit een onderdak, tengellatten en panlatten.

In beide soorten daken wordt het dak verder afgewerkt met isolatie, een dampscherm, een onderdak en binnenafwerking.

Bij hellende daken zijn vooral dakpannen en leien heel populaire soorten dakbedekking. Ook riet en zink worden vaak toegepast.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


dakpannen © Shutterstock - Dakpannen zijn één van de populairste types dakbedekking bij hellende daken

Dakpannen

Dakpannen zijn nog steeds één van de populairste soorten dakbedekking. Je kan ze verkrijgen als kleidakpannen of betonnen dakpannen. Kleidakpannen hebben een iets natuurlijkere uitstraling, zijn ook steviger, maar ook duurder. Betonnen dakpannen zijn een goedkoper alternatief voor kleidakpannen.

Ook qua vorm zijn er verschillen in dakpannen. Zo heb je een onderscheid tussen gebogen dakpannen of platte dakpannen. Deze keuze maak je vooral op basis van het uitzicht dat je wenst, en de hellingsgraad van je dak.

Ontdek welke mogelijkheden je hebt bij het leggen van dakpannen op je dak.

leien © Shutterstock - Dakleien zijn vaak het voornaamste alternatief voor dakpannen

Leien

Net zoals dakpannen zijn ook leien nog steeds een heel populair type dakbedekking. Hier kan je kiezen uit kunstleien of natuurleien.

Kunstleien zijn gemaakt uit vezelcement, en zijn de laatste jaren heel populair geworden, omdat ze een mooi alternatief vormen voor de goedkope dakpannen. Natuurleien zijn duurder dan kunstleien, maar zien er ook authentieker uit. Bovendien gaan ze een leven lang mee, en zijn ze minder gevoelig voor mosvorming.

Lees meer over de voordelen en de verschillen tussen natuurleien en kunstleien.

rieten dak © Shutterstock - Met een rieten dak kies je voor authenticiteit en charme

Riet

Een rieten dak is vooral een interessante keuze indien je een landelijke en charmante uitstraling wil bekomen. Het is al van oudsher een veel gebruikte dakbedekking, en ook vandaag nog wordt het veel toegepast.

Een rietdak kan je op verschillende manieren plaatsen. Je kan kiezen voor een open constructie of een gesloten constructie. Tegenwoordig wordt vaak de gesloten constructie toegepast, omdat het beter isoleert.

Een rieten dak gaat ongeveer 35 jaar mee. De levensduur wordt voornamelijk bepaald door het goede onderhoud van je dak. Zo is het belangrijk dat het riet steeds goed droog blijft, of snel kan drogen als het nat is.

Lees meer over de voordelen, het onderhoud en de prijs van een rieten dak.

zinken dak © Shutterstock - Een zinken dak is terug in opmars

Zink

Zink is een dakbedekking die vroeger heel populair was, maar nadien in de vergetelheid is geraakt. De laatste jaren is het terug in opmars.

Een zinken dak is vooral interessant bij daken met complexere vormen. Dat komt omdat zink een vrij flexibel materiaal is. Je ziet zinken daken dan ook vaak terugkomen bij ronde of bolvormige daken. Maar ook bij hellende daken wordt zink dus vaak gebruikt.

Zinken daken hebben daarnaast nog als voordeel dat ze lang meegaan, en dat zink makkelijk gerecycleerd kan worden.

Andere

Naast deze populaire soorten dakbedekking zijn er nog andere types, die eerder worden toegepast op specifieke gebouwen, zoals bijgebouwen of tuinhuizen.

dakplaten © Shutterstock - Dakplaten, zoals golfplaten, trapeziumplaten en dakpanplaten, vormen een mooi alternatief op klassieke soorten dakbedekking.

Gebogen dak

Gebogen daken komen al eeuwenlang voor, maar zijn de laatste jaren terug in opmars. Niet alleen is het een mooier alternatief voor een klassiek hellend dak, het biedt ook meer ruimte onder het dak.

Voor het bedekken van gebogen daken komen verschillende materialen in aanmerking.

Zink, aluminium en koper

Zink, aluminium en koper zijn sterke, maar tegelijk ook flexibele materialen. Omwille van hun flexibiliteit zijn ze perfect geschikt voor daken met ronde vormen. Deze metalen krijgen na verloop van tijd een patina of doffe corrosielaag, die het dak een beschermlaag geeft. Ook zorgt dit voor een mooie kleur.

PVC, EPDM of bitumen

PVC, EPDM en roofing of bitumen zijn vaak gebruikte soorten dakbedekking bij platte daken, maar ze kunnen ook worden toegepast bij ronde daken. De reden waarom ze in deze toepassing niet vaak gebruikt worden, is de onaantrekkelijke look.

Leien en dakpannen

Tot slot is het ook mogelijk om gebogen daken te bedekken met dakpannen of leien. Het zijn vrij nieuwe soorten dakbedekking bij ronde daken. Kies je voor dakpannen of leien, dan moet je wel veel aandacht schenken aan de waterdichtheid van je dak.

Plat dak

Na het hellende dak is het plat dak ongetwijfeld het meest populaire daktype. Het wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, en dat komt voornamelijk dankzij de betere technologie en materialen inzake het waterdicht maken van je dak.

Platte daken zijn ook populairder bij moderne woningen, die gekenmerkt worden door hun strakke vormen. Hellende daken worden meer als een klassieke dakvorm beschouwd.

Een andere reden voor de stijgende populariteit van platte daken, is de brede waaier aan mogelijkheden die je hebt voor de invulling ervan. Zo worden platte daken tegenwoordig vaak ingevuld als dakterras of tuinterras. Ook is het een geschikte plaats om zonnepanelen onder een perfecte oriëntatie naar de zon te richten, met behulp van een frame.

Dit zijn de meest populaire soorten dakbedekking bij platte daken.

roofing © Shutterstock - Roofing is één van de populairste soorten dakbedekking bij platte daken

Bitumen

Bitumen is een type dakbedekking dat de meeste mensen beter zullen kennen als roofing. Het had lange tijd geen al te beste reputatie op vlak van kwaliteit, maar dat is de laatste jaren sterk verbeterd. Tegenwoordig wordt bitumen immers gewapend met kunststofvezels, wat de kwaliteit ten goede komt.

Binnen de categorie roofing heb je nog verschillende soorten roofing: elastomeren (SBS) en plastomeren (APP). SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, en is een bitumen waaraan een rubberachtige kunststof is toegevoegd. Hierdoor wordt dit type roofing zeer elastisch, en krijgt het ook een grotere hechtkracht. APP staat voor A-tactisch Poly Propyleen, en is een kunststof met een meer plastisch karakter. Door deze kunststof toe te voegen aan de roofing, is deze hierdoor beter bestand tegen UV-straling.

Roofing kan op verschillende manieren worden aangebracht op het dak. Zo kan je ervoor kiezen om koud te verlijmen, ofwel warm verlijmen met behulp van een gasbrander.

Maak kennis met de verschillende soorten roofing, en de manieren om ze aan te brengen.

EPDM © Shutterstock - Steeds vaker wordt gekozen voor EPDM als alternatief voor roofing

Kunststof

Kunststof dakbedekking heeft zich de laatste jaren meer en meer opgeworpen als een beter alternatief voor roofing. Dakbedekkingen zoals EPDM, PVC en CPE kunnen enkele mooie troeven voorleggen. Zo hebben ze een langere levensduur dan bitumen, omdat ze minder gevoelig zijn voor UV-stralen en andere weersinvloeden. Bovendien hebben ze een hoge elasticiteit, en zijn ze daardoor minder gevoelig voor gaten of scheurtjes.

In tegenstelling tot roofing wordt kunststof dakbedekking niet aangebracht met behulp van een gasbrander. Het wordt ofwel gelijmd ofwel mechanisch bevestigd. Hierdoor is er geen risico op brandgevaar.

Platte daken met een kunststof dakbedekking krijgen vaak nog een grindlaag als schutlaag. Dit beschermt de dakbedekking tegen windstoten of UV-stralen. Hierdoor kan je de gemiddelde levensduur van 50 jaar nog verlengen.

Lees meer over het plaatsen van EPDM of PVC op je dak.

groendak © Shutterstock - Ook groendaken worden steeds populairder als dakbedekking bij platte of licht hellende daken

Groendak

Tot slot kunnen we ook niet naast de opkomst van groendaken kijken. Een groendak biedt heel wat interessante voordelen. Uiteraard is het ecologische karakter van dit daktype de voornaamste reden om te kiezen voor een groendak. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere mooie voordelen.

Zo biedt de vegetatie een mooie bescherming voor je dak. Het verhoogt hierdoor de levensduur van het dak. Daarnaast zorgt de vegetatie ook voor een betere thermische isolatie, en biedt het een opvangnet voor het regenwater.

Een groendak kan je inkleden op verschillende manieren. Bij een extensieve daktuin zal je slechts heel summier begroeiing aanbrengen met sedumplanten. Bij een intensieve daktuin ga je voor een volledig ingeklede tuin, met paden en terrassen.

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een groendak? Ontdek je mogelijkheden!

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Het aanbrengen van dakbedekking is specialistenwerk. Je moet niet enkel de juiste dakbedekking kiezen voor je dak, het moet ook correct aangebracht worden. Zoniet krijg je problemen met waterschade.

Laat je dakbedekking dus steeds leggen door een ervaren dakwerker. Benieuwd hoeveel die kost? Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan via het onderstaande formulier, en je krijgt snel meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk alle prijzen aandachtig, en sluit steeds de beste deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes