×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak bedekken met tegelpannen: soorten, voordelen en prijzen

Of je nu een moderne of een eerder traditionele woning hebt, qua dakbedekking heb je steeds een enorme waaier aan mogelijkheden. Vaak wordt gekozen voor typische soorten dakbedekking, zoals dakpannen of dakleien.

Maar een populair alternatief voor deze twee typische dakbedekkingen zijn de tegelpannen. Wat zijn tegelpannen precies? Wat zijn hun voordelen en nadelen? En hoe worden ze gelegd?

In dit artikel:

Wat zijn tegelpannen?

tegelpannen © Shutterstock - Tegelpannen zijn een veel gebruikte soort dakbedekking, en een populair alternatief voor dakpannen

Tegelpannen, of ook wel leipannen genoemd, zijn kleine en vlakke pannen. Ze hebben een rechthoekige vorm, en kunnen op heel wat soorten daken gelegd worden. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het dak een minimale hellingsgraad van 35° moet hebben.

Omwille van hun platte vorm worden tegelpannen soms ook gebruikt als gevelbekleding. Bij bepaalde woningen is het dus mogelijk om de dakbedekking door te trekken naar de gevel, waardoor dak en gevel één uniform geheel vormen.

Er zijn heel wat verschillende soorten tegenpannen te verkrijgen. Zo kan je kiezen uit nogal wat kleuren, voornamelijk uit roodtinten en grijstinten. Daarnaast kunnen tegelpannen op verschillende manieren worden afgewerkt, waardoor je bv. een eerder glanzende of een eerder authentieke uitstraling kan bekomen.

Omwille van die veelzijdigheid kunnen tegelpannen op zowel moderne woningen als op landelijke en authentieke woningen gelegd worden. Een voorbeeld van tegelpannen die vaak worden gekozen bij landelijke woningen zijn de Bourgondische tegelpannen. Deze tegelpannen worden gebakken op basis van een speciale kleisoort die rijk is aan ijzeroxide. Bovendien is het productieproces van Bourgondische tegelpannen iets anders dan die van standaard tegelpannen, waardoor hun vorm licht verschillend is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


leipannen © Shutterstock - Leipannen geven je dak een authentieke look

Wat zijn de voordelen en nadelen van tegelpannen?

Tegelpannen bieden dus heel wat interessante voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste voordelen en nadelen van tegelpannen.

Voordelen van tegelpannen

+ Tegelpannen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en verschillende afwerkingen. Hierdoor heb je een grote invloed op de uitstraling van je dakbedekking.

+ Omwille van de veelzijdigheid zijn tegelpannen een geschikte dakbedekking voor zowel moderne als landelijke woningen.

+ Tegelpannen worden gebakken in de oven, en zijn tot in de kern gekleurd. Dat betekent dat ze heel kleurvast zijn.

+ Tegelpannen zijn heel robuust, en hebben een levensduur die kan oplopen tot meer dan 100 jaar.

Nadelen van tegelpannen

Tegelpannen zijn vrij klein. Je hebt dus veel tegelpannen nodig indien je een grotere dakoppervlakte wil bedekken.

Omdat er veel tegelpannen moeten gelegd worden op een kleine oppervlakte, is het plaatsen van de dakdekking soms heel arbeidsintensief. Bovendien moeten er extra tengellatten aangebracht worden op het dak.

De aankoop van vele tegelpannen in combinatie met de lastige plaatsing zorgt ervoor dat tegelpannen een relatief dure dakbedekking zijn.

leipannen © Shutterstock - Leipannen geven je dak een authentieke look

Soorten tegelpannen

We haalden het eerder in dit artikel al aan. Wie op zoek is naar tegelpannen, die kan kiezen uit vele kleuren en afwerking. Hierdoor kan één type tegelpan er soms helemaal anders uitzien dan een ander type.

Kleuren

Qua kleur heb je doorgaans de keuze uit roodtinten en grijstinten. De tegelpannen in het rode kleurspectrum, zoals rood, oranje en bruin, zijn vooral interessant voor de meer authentieke woningen.

Voor eerder moderne en eigentijdse woningen wordt vaak gekozen voor donkere leipannen. Denk hierbij aan kleuren zoals zwart, grijs en grijsblauw. De donkere kleuren geven je dak een strakke look, wat uiteraard uitstekend past bij een moderne woning.

Afwerkingen

Naast de kleur heeft ook de afwerking een grote invloed op de uitstraling van je tegelpannen. Populaire soorten afwerking van tegelpannen zijn de geglazuurde afwerking, de gesmoorde afwerking en de engobe afwerking.

Hoe tegelpannen leggen?

Omdat tegelpannen vrij klein zijn qua afmetingen, heb je er veel van nodig om een heel dak te kunnen bedekken. Tegelpannen leggen kan dus best een tijdrovende klus zijn.

Bovendien moet doorgaans eerst de onderconstructie worden aangepast. Omwille van de kleinere afmetingen van tegelpannen moeten vaak extra tengellatten en panlatten geplaatst worden op het onderdak.

Tegelpannen worden op de panlatten bevestigd met behulp van nagels van koper of roestvrij staal. Bij het leggen van de tegelpannen zorgen dakwerkers er steeds voor dat er een overlap is tussen de pannen onderling. Dit is nodig om de dakbedekking perfect waterdicht te houden. Hoeveel de tegelpannen juist moeten overlappen, hangt af van de hellingsgraad van het dak. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe kleiner de overlap tussen de pannen. Let wel op, tegelpannen worden best geplaatst op daken met een minimale hellingsgraad van 35°.

tegelpannen leggen © Shutterstock - Tegelpannen worden met nagels bevestigd aan de onderconstructie

Wat is de levensduur van tegelpannen?

Net zoals kleidakpannen staan tegelpannen bekend om hun robuustheid. Ze worden op hoge temperatuur gebakken in een oven, wat hun stevigheid zeker ten goede komt.

De levensduur van tegelpannen uit keramiek is dan ook te vergelijken met dakpannen uit klei. Gemiddeld halen ze een levensduur van 90 tot 100 jaar, en in sommige gevallen zelfs langer. Veel zal natuurlijk afhangen van het onderhoud en de mate waarin de tegelpannen worden blootgesteld aan weersinvloeden.

Gedurende deze lange levensduur zullen tegelpannen bovendien hun kleur steeds behouden, omdat ze net zoals kleidakpannen tot in hun kern gekleurd zijn.

Hoe tegelpannen onderhouden?

Tegelpannen zullen dus gedurende hun hele levensduur hun kleur kunnen behouden, maar dat betekent niet dat ze niet vuil kunnen worden. Sommige soorten tegelpannen kunnen na verloop van tijd een patina krijgen, een doffe corrosielaag als gevolg van mossen of luchtvervuiling.

Het is dus aan te raden om de tegelpannen om de zoveel jaar te (laten) reinigen. Gebruik hiervoor best geen hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen, omdat het gevaar bestaat dat je de toplaag van de tegelpannen beschadigt.

Wat is de prijs van tegelpannen?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs van tegelpannen. Zo zal het type afwerking van de tegelpan een rol spelen. Ook de oppervlakte en de bereikbaarheid van je dak bepalen mee de prijs.

Over het algemeen zal de prijs voor het bedekken van je dak met tegelpannen schommelen rond de 95 en de 125 euro per m². Omdat de prijs afhangt van vele factoren, kan je best offertes aanvragen bij meerdere dakwerkers voor een gedetailleerde prijs. Je kan zo niet enkel prijzen vergelijken, deze dakwerkers kunnen je ook het nodige advies verschaffen.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Het is steeds verstandig om een beroep te doen op een professionele dakwerker om je dak te laten dekken. De dakbedekking moet immers stevig en perfect waterdicht zijn.

Benieuwd hoeveel zo'n dakwerker kost? Via onderstaand formulier kan je meteen een offerte aanvragen bij meerdere dakwerkers in de buurt. Zij zullen je elk een offerte op maat doorsturen, waarna je hun prijzen rustig kan vergelijken. Ga in zee met de dakwerker die je de beste prijs voorlegt, en bespaar zo tot wel honderden euro's.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en vrijblijvend.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes