Wanneer je bestaande dakbedekking in slechte staat is, dan denk je er in de eerste plaats aan om die dakbedekking te vervangen door nieuwe dakbedekking. Maar dit is zeker niet je enige optie. Bij sommige types dakbedekking is het mogelijk om een nieuwe dakbedekking bovenop je bestaande dak te plaatsen. We spreken dan over een overzetdak.
Een overzetdak plaatsen is echter niet altijd mogelijk, maar enkel bij een beperkt aantal soorten dakbedekking. Laten we eens kijken wanneer een overzetdak plaatsen een mogelijkheid is, en wat de voordelen en nadelen van deze methode zijn.
Een overzetdak is een nieuw dak dat bovenop een bestaand dak wordt geplaatst. Men plaatst dit nieuwe dak door eerst een constructie van tengellatten en panlatten op de oude dakbedekking te plaatsen, en hierop vervolgens een nieuwe dakbedekking te plaatsen. Meestal bestaat deze nieuwe dakbedekking uit lichtmetalen dakpanelen van staal.
Een overzetdak is een goedkoop alternatief voor het vervangen van de bestaande dakbedekking. Je hoeft immers vooraf geen afbraakwerken uit te voeren. Bovendien gaat het plaatsen van een overzetdak veel sneller dan het plaatsen van een volledig nieuw dak.
Een overzetdak plaatsen is echter niet bij elk type dakbedekking mogelijk. Het is enkel mogelijk indien je bestaande dakbedekking bestaat uit leien, roofing, shingles of golfplaten. Zo is een overzetdak bijvoorbeeld niet mogelijk bij dakpannen, aangezien op golvende dakpannen geen lattenconstructie kan aangebracht worden.
Een overzetdak plaatsen is interessant in een bepaald aantal situaties. Zo moet ten eerste de oude dakbedekking al aan een aantal voorwaarden voldoen. Een overzetdak is enkel interessant bij soorten dakbedekking waarbij makkelijk een lattenconstructie aangebracht kan worden. Denk hierbij aan leien, golfplaten, shingles of roofing.
Daarnaast moet ook worden gekeken naar het onderliggende dakgebinte. Is deze nog in goede staat, dan moet deze niet vervangen worden, en dan is een overzetdak een goede optie. Vertoont het dakgebinte tekenen van houtrot en dergelijke, dan is het verstandiger om meteen een volledig nieuw dak te laten plaatsen.
Indien het plaatsen van een overzetdak tot de mogelijkheden behoort, dan is dit zeker het overwegen waard. Een overzetdak is namelijk veel makkelijk te plaatsen dan een nieuw dak, en bovendien is het ook gewoon veel goedkoper.
Het plaatsen van een overzetdak is dus zeker het overwegen waard, tenminste als het tot de mogelijkheden behoort. Een overzetdak biedt immers enkele interessante voordelen ten opzichte van het plaatsen van een nieuw dak. Dit is een lijst van de voordelen en nadelen van een overzetdak.
+ Een overzetdak plaatsen gaat over het algemeen sneller dan het plaatsen van een nieuw dak. Je hoeft immers de bestaande dakbedekking niet eerst te verwijderen. Je kan meteen beginnen met het plaatsen van de nieuwe dakbedekking.
+ Omdat het plaatsen van een overzetdak veel sneller gaat, is het ook goedkoper. Ook hier zorgt het feit dat je de oude dakbedekking vooraf niet moet verwijderen voor een grote kostenbesparing.
+ Zowel de lattenconstructie als de dakplaten worden vastgenageld op het dak. Dit betekent dat het heel vast zit, en dus een storm kan doorstaan. Bovendien is een overzetdak ook brandveilig en onbreekbaar.
+ De materialen die gebruikt worden bij de constructie van een overzetdak zijn zeer licht. Dat betekent ook dat de hele constructie zelf heel licht is (gemiddeld zo’n 5 tot 7 kg per vierkante meter). Je hoeft je dakgebinte dus niet extra te verstevigen om de extra dakbedekking te plaatsen.
Door een overzetdak te plaatsen, breng je een extra laag aan op je dak. Net door die extra laag kan het moeilijker zijn om eventuele lekken in je dak op te sporen.
De dakplaten die worden aangebracht op het dak, worden vastgenageld aan de dakconstructie. Indien er, eenmaal geplaatst, schade is aan deze dakelementen, dan zijn deze dakplaten moeilijk te verwijderen.
Net zoals bij een gewoon dak moet ook bij een overzetdak voldoende aandacht besteed worden aan vochtproblemen en ventilatie. Bij een slechte plaatsing kunnen er immers condensatieproblemen ontstaan, die later tot grotere vochtproblemen kunnen leiden.
Bij het plaatsen van een overzetdak volgt men doorgaans een vast aantal stappen. Eén van de grote voordelen is uiteraard dat de bestaande dakbedekking gewoon kan blijven liggen. Hierdoor kan je direct overgaan tot het plaatsen van de nieuwe dakbedekking. Wel moeten vooraf de nokpannen verwijderd worden.
Als eerste stap wordt een onderdak geplaatst op de bestaande dakbedekking. Dit onderdak is een soort van beschermende folie of platen, die zorgt voor een waterdichte laag op het dak. Het verhindert dat neerslag zich een weg naar binnen kan wanen.
Bovenop het onderdak wordt vervolgens een lattenconstructie van tengellatten en panlatten aangebracht. De tengellaten worden door de leien aan de bestaande dakkepers vastgenageld met behulp van een nagelpistool.
Nadat de lattenconstructie is aangebracht, is het tijd om de nieuwe dakplaten aan te brengen. Ook deze worden vastgenageld aan de lattenstructuur. Men gaat hier steeds te werk van boven naar onder.
Tot slot moeten ook de nokstukken terug op hun plek geplaatst worden. Deze knipt men op maat met een speciale schaar. Ze krijgen ook een waterkerende rand met behulp van een plooibank.
Ook de schouw wordt netjes afgewerkt. Hier worden loodslabben aangebracht om het geheel volledig waterdicht te maken.
Bij de constructie van een overzetdak worden voornamelijk lichte materialen gebruikt. Zo zijn de dakpanelementen opgebouwd uit een lichtgewicht staal. Vaak hebben ze ook nog een beschermende laag van aluminium en zink, die hen moet beschermen tegen roest.
Daarnaast hebben de metalen pannen ook nog een sterke coating van polyester. Dit maakt ze enerzijds bestand tegen UV-stralen, en anderzijds zorgt deze ervoor dat mossen en algen zich niet kunnen hechten.
Qua design heb je een aantal mogelijkheden om uit te kiezen. Zo zijn de dakelementen beschikbaar in verschillende kleuren, voornamelijk zwart, grijs en terracotta. Ook kan je kiezen uit verschillende vormen, zoals klassiek golvend, Spaans golvend of industrieel.
Bij het plaatsen van een overzetdak is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.
Het is belangrijk dat de lattenstructuur goed wordt bevestigd op het bestaande dak. De lattenconstructie moet worden vastgenageld aan de kepers van het dakgebinte. Je moet dus goed weten waar deze kepers zich bevinden, en de afstand tussen de latten goed aanhouden. Indien je verkeerd nagelt, dan kan het immers zijn dat je lattenstructuur op bepaalde plaatsen niet goed vastgemaakt is. Dit betekent dat je overzetdak in feite los op je oude dak ligt, en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen bij stormachtig weer.
Net zoals bij je oude dak, moet je ook bij een overzetdak voldoende aandacht besteden aan de afwatering. Indien je hier te weinig aandacht aan besteedt, dan kunnen zich in de toekomst vochtproblemen voordoen, en dan vooral in de vorm van lekken.
Bij slechte plaatsing of slechte materialen kunnen overzetdaken wel eens leiden tot condensatieproblemen in de ruimte tussen de oude dakbedekking en de nieuwe dakbedekking.
Er zijn echter verschillende manieren om dit probleem te voorkomen. Zo kan je kiezen voor dakelementen die voorzien zijn van een ventilatierooster. Dit rooster bevordert de luchtcirculatie tussen het oude en het nieuwe dak, waardoor het risico op condensatieproblemen fors verminderd wordt.
Zoals steeds is het aan te raden om een onderdakfolie aan te brengen bovenop de oude dakbedekking. Dit onderdak beschermt de onderliggende dakelementen tegen vochtige lucht. Zo wordt onder andere het belangrijke dakgebinte niet aangetast door eventueel condensatievocht.
Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een onderdak.
Vooraleer je overgaat tot het plaatsen van een overzetdak, is het verstandig om eerst te onderzoeken of de bestaande leien geen asbest bevatten. Als je toch asbesthoudende leien of golfplaten op je dak hebt liggen, dan zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan.
Nogal wat mensen kiezen ervoor om de leien ongemoeid te laten, en de oude dakbedekking te bedekken met een onderdakfolie. Maar voor vele experts is dit niet de meest geschikte methode. Zij kiezen ervoor om de asbesthoudende materialen eerst te verwijderen, alvorens over te gaan tot het plaatsen van het overzetdak.
Waarop letten bij het verwijderen van asbest op het dak?
De prijs voor het laten plaatsen van een overzetdak met onderdakfolie schommelt rond de 50 à 60 euro per m².
De prijs voor de plaatsing van het nieuwe dak hangt af van verschillende factoren. Zo is de oppervlakte van je dak natuurlijk een bepalende factor.
Wil je een overzetdak plaatsen met dubbelwandige pannen en een onderdakfolie? Dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van zo’n 50 à 60 euro per vierkante meter. Voor een gedetailleerde prijs op maat, vraag je best enkele offertes aan bij ervaren dakwerkers in je buurt. Niet alleen krijg je dan een indicatie van de prijs voor jouw specifieke project, ook zullen specialisten je het nodige advies kunnen geven over hoe je je project best aanpakt.
Op zoek naar een ervaren dakwerker voor het plaatsen van een overzetdak. Wij kunnen je hierbij helpen. Geef via onderstaand formulier in wat je precies wenst uit te voeren, en op basis van deze gegevens gaan wij op zoek naar de beste dakwerkers in jouw buurt. Zij zullen je vervolgens een gratis offerte op maat doorsturen. Vergelijk deze offertes goed, want je kan tot duizenden euro's besparen.
Toch geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, elke offerte is volledig gratis en vrijblijvend.