×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak bedekken met kunstleien: voordelen, nadelen, richtprijzen

Dakleien zijn al lange tijd één van de populairste soorten dakbedekking. Wil je dakleien op je dak leggen, dan kan je kiezen uit natuurleien en kunstleien. Natuurleien zijn iets duurzamer en robuuster, maar zijn ook veel duurder. Kunstleien zijn een goedkoper alternatief voor natuurleien.

Welke soorten kunstleien zijn er? Wat zijn de voornaamste verschillen met natuurleien? En hoeveel kosten ze precies?

In dit artikel:

Soorten kunstleien

kunstleien dak © Shutterstock - Een dak bedekt met kunstleien

Kunstleien worden ook wel eens vezelcementleien genoemd. Ze worden gemaakt op basis van cellulosevezels en portlandcement. Dit zijn grondstoffen met een relatief kleine ecologische voetafdruk. Bovendien vergt de productie van kunstleien vrij weinig energie, wat ook bijdraagt tot het milieuvriendelijke karakter van kunstleien.

Kunstleien zijn vrij licht van gewicht, waardoor ze op zowat iedere dakstructuur te plaatsen zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen. De meest voorkomende vormen zijn vierkant, rechthoekig en zeshoekig.

De oppervlakte is meestal vlak, maar er zijn ook kunstleien te verkrijgen met afgeronde randen. Deze hebben als voordeel dat vocht makkelijk van de leien kan glijden, en dat de leien dus sneller drogen als het geregend heeft. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor verkleuring en vochtindringing.

De leien worden tijdens het productieproces vaak extra beschermd door het aanbrengen van een coating. Ook deze beschermende coating helpt tegen vochtindringing, verkleuring en vervuiling.

Qua kleur heb je heel wat keuzemogelijkheden. De meest voorkomende kleur is grijs en allerlei soorten grijstinten, zoals betongrijs, donkergrijs en zinkgrijs. Daarnaast zijn ook bruin en keramisch rood vrij populaire kleuren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


kunstleien dak © Shutterstock - Kunstleien zijn één van de populairste soorten dakbedekking

Kunstleien vs natuurleien

Kunstleien worden vaak gekozen als goedkoper alternatief voor natuurleien. Maar wat zijn juist de verschillen tussen deze twee soorten leien?

natuurleien dak © Shutterstock - In vergelijking met kunstleien vertonen natuurleien kleine imperfecties

Een eerste verschil is uiteraard het productieproces. Kunstleien worden gemaakt van kunststofvezels en portlandcement. Natuurleien worden dan weer gemaakt van natuursteen afkomstig uit Europa, Afrika, Azië of Amerika. De uitstraling van natuurleien zal voornamelijk afhangen van de steengroeve waar de natuursteen vandaan komt. Hierdoor kan er wel wat verschil zitten op de verschillende soorten natuurleien. Niettemin hebben natuurleien een heel natuurlijke uitstraling die heel wat mensen aanspreekt.

Een tweede verschil tussen kunstleien en natuurleien is de duurzaamheid. Natuursteen is een heel duurzame en harde grondstof, waardoor ook natuurleien een veel robuuster karakter hebben. Ze hebben een levensduur van 80 tot 100 jaar, daar waar de levensduur van kunstleien veel minder lang is, zo’n 25 à 35 jaar.

Natuurleien zijn ook iets onderhoudsvriendelijker dan kunstleien. Zo zijn ze veel minder poreus, en daarom ook minder gevoelig voor vochtindringing en mosvorming.

Een laatste grote verschil tussen kunstleien en natuurleien is uiteraard de prijs. Natuurleien zijn veel duurder dan kunstleien. De lagere prijs is een vaak gehoord argument om toch voor kunstleien te kiezen. Het verschil in prijs is dan ook vrij groot. Daar waar je voor natuurleien makkelijk 110 à 120 euro per m² betaalt, kosten kunstleien bijna de helft.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kunstleien?

Ondanks het feit dat kunstleien het op heel wat vlakken moeten afleggen tegen natuurleien, zijn er toch nog voldoende voordelen om alsnog voor kunstleien te kiezen. Dit zijn de voornaamste voordelen en nadelen van kunstleien.

Voordelen van kunstleien

kunstleien dak © Shutterstock - Kunstleien hebben een aantal interessante voordelen als dakbedekking

+ Het voornaamste voordeel van kunstleien is hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. In vergelijking met natuurleien zijn ze een pak goedkoper. Maar toch boeten ze nauwelijks in op kwaliteit.

+ Kunstleien zijn vrij licht. Een dak van kunstleien vormt dus geen al te zware belasting voor de dakstructuur.

+ Ondanks hun lichte gewicht hebben ze toch een hoge windweerstand.

+ Je kan kunstleien aanbrengen op allerlei soorten daken. Ook daken met vrij complexe vormen zijn geen probleem.

+ Kunstleien worden gemaakt op basis van grondstoffen die veelvuldig in de natuur te vinden zijn. Ook het productieproces verbruikt weinig energie. Kunstleien hebben dus een vrij kleine ecologische voetafdruk.

+ Kunstleien kunnen niet enkel op het dak worden aangebracht, maar ook op de gevel. Je hebt dus de mogelijkheid om je kunstleien dak meteen door te trekken naar de gevel.

Nadelen van kunstleien

In vergelijking met natuurleien zijn kunstleien minder stevig, en hebben ze ook een minder lange levensduur.

Kunstleien zijn ook iets gevoeliger voor mosvorming dan natuurleien.

kunstleien dak © Shutterstock - Kunstleien zijn één van de populairste soorten dakbedekking

Hoe lang gaan kunstleien mee?

In vergelijking met natuurleien gaan kunstleien heel wat minder lang mee. Doorgaans bedraagt de levensduur van kunstleien zo’n 30 à 35 jaar. Hoeveel de levensduur juist zal bedragen, hangt onder meer af van de oriëntatie van het dak. Een dak dat naar het zuiden gericht is, zal meer zonlicht ontvangen, en dus sneller drogen. Hierdoor zal het dak minder snel slijten.

Ook de nabijheid van bomen kan een invloed hebben op de levensduur van je kunstleien dak. Bladeren die op het dak vallen, vertragen het drogingsproces. Ook schaduw van bomen in de buurt kan het dak trager doen drogen. Dit kan het dak sneller doen slijten.

Hoe een kunstleien dak onderhouden?

leien dak © Shutterstock - Een dak opgebouwd uit kunstleien

De eerste jaren is een kunstleien dak zo goed als onderhoudsvrij. Na een 15-tal jaar moet je je dak regelmatig aan een grondige inspectie onderwerpen.

Vooral een noordelijk gericht dak zal meer onderhoud nodig hebben. Dit deel van het dak zal immers weinig zonlicht krijgen, waardoor er meer kans is op mosvorming. Laat je dak daarom regelmatig behandelen met een biologisch anti-mosproduct.

Ook wanneer er veel bomen in de buurt staan, moet je de staat van je dak regelmatig controleren. Probeer zoveel mogelijk bladeren vanop het dak te verwijderen, waardoor je het dak de kans geeft om goed te drogen.

Wat is de prijs van kunstleien?

Kunstleien zijn een veel goedkoper alternatief voor natuurleien. De prijs voor natuurleien bedraagt al gauw zo’n 110 à 120 euro per m². Zelfs in vergelijking met andere soorten dakbedekking is dit vrij duur. Vandaar dat vaak wordt gekeken naar kunstleien. Qua uitstraling is dit vergelijkbaar, maar qua prijs een pak goedkoper. Voor het laten leggen van kunstleien betaal je ongeveer 65 à 75 euro per m².

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Het leggen van een nieuwe dakbedekking is specialistenwerk. Niet alleen qua uitstraling moet het goed zitten, het dak moet ook perfect waterdicht zijn.

Aarzel niet om een beroep te doen op een professionele dakwerker in jouw buurt. Via onderstaand formulier vraag je prijzen op bij meerdere dakwerkers tegelijk. Vergelijk hun offertes, en ga in zee met de beste dakwerker.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes