Om energie te besparen, is het plaatsen van dakisolatie een uitstekende keuze. Maar je dak isoleren kan op verschillende manieren, afhankelijk van hoe je bestaande dak is opgebouwd. Ook wanneer je een nieuw dak wil plaatsen, heb je verschillende mogelijkheden om je dak te isoleren.
Eén van de meest interessante mogelijkheden is het plaatsen van een sarkingdak. Wat is dat precies, en wat zijn net de voordelen van zo'n sarkingdak? Je ontdekt het in dit artikel.
Heb je een schuin dak, dan wordt je dak meestal langs de binnenkant geïsoleerd. Dit impliceert immers het minste werk, het is de veiligste methode, en je kan het eventueel makkelijk zelf doen.
Maar het is ook perfect mogelijk om je schuin dak langs de buitenkant te isoleren. In dat geval spreekt men dan van een sarkingdak. Deze methode wordt bijvoorbeeld gekozen wanneer het niet mogelijk of wenselijk is om je dak langs de binnenkant te isoleren. Er wordt ook vaak voor een sarkingdak gekozen wanneer je ervoor kiest om heel het dak te vernieuwen.
Bij een sarkingdak wordt de isolatielaag dus aan de buitenkant van de dakconstructie aangebracht. Om dit te bewerkstelligen, wordt een vast proces gevolgd.
De opbouw van een sarkingdak start bij de dakconstructie. In het geval van een bestaand dak zal men dus eerst nog de bestaande dakbedekking moeten verwijderen. Dit kunnen bijvoorbeeld dakpannen of leien zijn.
Wanneer het dak enkel nog bestaat uit de dakconstructie, dan kan men van start gaan met de eigenlijke opbouw van het sarkingdak. Als eerste brengt men een dampscherm aan bovenop de dakconstructie. Dit dampscherm komt bovenop de dakspanten te liggen, en heeft als functie om het vochtige lucht van binnenuit tegen te houden, en zo de isolatielaag te beschermen tegen vocht.
Bovenop dit dampscherm komen dan de harde isolatieplaten te liggen. Wat de isolatieplaten betreft, heb je veel keuze op vlak van materialen. In de meeste gevallen wordt echter gekozen voor isolatiematerialen die relatief goed bestand zijn tegen vocht. Het gaat dan om isolatiematerialen zoals PUR, PIR of resol.
Wanneer de isolatielaag is aangebracht, wordt ook nog een onderdak gelegd op de isolatie. Dit onderdak is een dampopen folie, die wind- en waterdicht is. Het onderdak dient ter bescherming van de isolatielaag tegen regen en wind van buitenaf.
Tot slot wordt het sarkingdak afgewerkt met een dakbedekking naar keuze. Indien de oude dakbedekking nog in goede staat was, dan is het perfect mogelijk om deze te recupereren. Op die manier kan je geld uitsparen.
Een sarkingdak is slechts één van de manieren waarop je een dak kan isoleren. Wat zijn nu juist de voordelen en nadelen van een sarkingdak ten opzichte van andere methodes?
+ Bij een sarkingdak bevindt de dakconstructie zich aan de binnenkant van de isolatielaag. Hierdoor wordt die dakconstructie dus mee beschermd door de isolatie, waardoor die ook langer kan meegaan.
+ Een sarkingdak is vooral interessant wanneer ook de dakbedekking vernieuwd moet worden. Aangezien de dakbedekking verwijderd moet worden, kan je meteen ook isolatie aanbrengen, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. In deze methode gaat het aanbrengen van de isolatie dan ook zeer snel.
+ Er wordt bij deze methode geen isolatie aangebracht aan de binnenkant, waardoor je binnen in de woning dan ook geen ruimte verliest.
+ Door de isolatielaag bovenop de dakconstructie aan te brengen, wordt die isolatielaag niet onderbroken door de kepers van je dakgebinte. Je krijgt dan ook niet te maken met koudebruggen. Door je isolatielag bovenop de dakconstructie aan te brengen, kan je een ononderbroken isolatieschild maken, die veel performanter is en veel meer bescherming biedt aan je dak.
Bij de opbouw van een sarkingdak wordt vaak gekozen voor kunststof isolatiematerialen die goed bestand zijn tegen vocht. Deze isolatiematerialen zijn echter veel minder goed akoestisch isolerend dan bijvoorbeeld glaswol en rotswol, typische isolatiematerialen die vaak bij isolatie langs de binnenzijde worden gebruikt. Uiteraard is het wel mogelijk om ook de binnenzijde van het sarkingdak nog te isoleren met glaswol of steenwol. Dit is zeker te overwegen wanneer je bijvoorbeeld langs een drukke steenweg woont.
Aangezien de dakbedekking moet worden weggehaald, en je het dak als het ware bijna helemaal terug moet opbouwen, is deze methode ook wel duurder dan het isoleren van een bestaand dak langs de binnenzijde.
In tegenstelling tot het isoleren van een schuin dak langs de binnenzijde, vergt deze methode best wel wat expertise. Bovendien heb je de nodige gereedschappen nodig om dit tot een goed eind te brengen. Denk bijvoorbeeld maar aan hoogtewerkers.
Aangezien het volume van je dak uitbreidt, is het in sommige gevallen noodzakelijk om een vergunning aan te vragen bij de gemeente.
Bij het aanbrengen van een sarkingdak zijn er een aantal dingen waar je best wat langer bij stilstaat, zoals de dikte van je isolatielaag.
Een isolatielaag moet een bepaald isolatievermogen bereiken. Niet alleen is dit noodzakelijk om in aanmerking te komen voor premies van de overheid, het is ook gewoon verstandig. Het heeft immers geen zin om een te dunne isolatielaag te plaatsen, aangezien dit zonde zou zijn van de kosten.
Om het isolerend vermogen van een isolatielaag te definiëren, spreekt men van de warmteweerstand, de mate waarin een isolatielaag de warmte tegenhoudt. Deze warmteweerstand wordt uitgedrukt in de Rd-waarde. Wat dakisolatie betreft adviseert de overheid om te streven naar een Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W. Om die Rd-waarde te bereiken, kijk je niet alleen naar de dikte van je isolatielaag, maar ook naar de lambda-waarde van het gekozen isolatiemateriaal.
Bij een sarkingdak wordt eerst de oude dakbedekking van het dak gehaald, om daarna de isolatielaag op de dakconstructie te kunnen leggen. Nadien zou je in principe de oude dakbedekking terug op het dak kunnen aanbrengen, om op die manier kosten te besparen. Wel moet je dan rekening houden met een aantal zaken.
Zo moet goed gecontroleerd worden of de oude dakpannen geen vorstschade hebben opgelopen. Soms is vorstschade bij oude dakpannen niet goed zichtbaar, waardoor het extra belangrijk is om dit grondig te controleren. Vorstschade bij oude dakpannen kan uiteindelijk leiden tot barsten, aangezien vocht door de nieuwe dakopbouw nog minder wegkan uit de dakpannen.
Enkel bij oude dakpannen in goede staat is het interessant om ze terug op het dak te leggen. Indien dakpannen te fel zijn aangetast door mossen en algen, moeten ze eerst nog één voor één gereinigd worden. Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor het misschien goedkoper is om gewoon nieuwe dakpannen te leggen.
Tot slot zijn de nieuwste generatie dakpannen vaak beter waterdicht gemaakt dan de oudere dakpannen, aangezien ze maatvaster zijn.
Bij de opbouw van een sarkingdak zijn er een aantal kritieke punten op vlak van luchtdichtheid. Vooral de aansluiting van het dak aan de zijmuren en het aansluiten van het dak ter hoogte van de kepers zijn gevoelige plekken.
Het is daarom dat we dit punt vermeldden bij één van de nadelen van het sarkingdak. Dit is één van de redenen waarom de nodige expertise vereist is bij het opbouw van dit soort daken. Doe daarom steeds een beroep op een ervaren dakwerker om je sarkingdak te laten opbouwen.
Om de prijs te kunnen berekenen voor de opbouw van een sarkingdak, moet je heel wat factoren in rekening brengen. Een voor de hand liggende factor is uiteraard de grootte van het dak.
Maar ook de keuze voor het isolatiemateriaal bepaalt mee de prijs. Sommige isolatiematerialen hebben een hogere prijs per vierkante meter, omdat ze een betere lambda-waarde hebben. Ook de keuze voor een bepaalde dakbedekking bepaalt mee de prijs.
Tot slot is het ook belangrijk te weten welke werken juist uitgevoerd moeten worden. Gaat het om het plaatsen van isolatie alleen, dan mag je rekening houden met een prijs tussen de 40 en de 60€ per vierkante meter. Moet daarentegen eerst de oude dakbedekking worden verwijderd, isolatie worden geplaatst, en tot slot een nieuwe dakbedekking worden aangebracht, dan mag je rekenen op een prijs vanaf 75€ per vierkante meter.
Wil je graag een prijs op maat weten voor het opbouwen van jouw dak volgens het sarking-principe? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste dakwerkers in jouw regio. Zij leggen je elk hun beste offerte voor. Vergelijk hun offertes, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur.
Geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.