×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

PVC Dakbedekking: voordelen en nadelen, richtprijzen

PVC is een materiaal uit kunststof dat in vele toepassingen wordt ingezet. PVC wordt dus ook vaak gebruikt als dakbedekking. Het is een licht materiaal met vele voordelen, waardoor het uiterst geschikt is als dakbedekking. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat PVC de laatste jaren zeer populair is geworden als dakbedekking, en daarbij een mooi alternatief vormt voor roofing of EPDM.

Laten we in dit artikel eens dieper ingaan op PVC dakbedekking. Wat zijn de voordelen en nadelen? Welke types PVC dakbedekking zijn er? Hoe wordt PVC dakbedekking geplaatst? En wat zijn de prijzen en alternatieven?

In dit artikel:

Welke soorten PVC dakbedekking zijn er?

PVC is een kunststof dat in verschillende hoedanigheden en uitvoeringen voorkomt. De meest voorkomende vormen zijn folie en plaatvorm. Beide vormen worden veelvuldig gebruikt als dakbedekking, maar worden uiteraard wel op een andere manier aangebracht.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten

PVC als folie of membraan

Misschien wel de meestvoorkomende vorm van PVC dakbedekking is in de vorm van folie of membraan. In deze vorm komt PVC meteen in het vaarwater van roofing of EPDM, en dient het als goedkoop alternatief voor EPDM. PVC als folie wordt net als roofing of EPDM vaak toegepast bij platte of licht hellende daken.

PVC dakbedekking is thermoplastisch, wat betekent dat het uitzet en inkrimpt al naargelang de temperatuur. Deze goede eigenschap dankt het aan het toevoegen van weekmakers en UV-stabilisatoren. Een ander typisch kenmerk van PVC folie is dat het zeer licht is, waardoor het geen grote belasting vormt voor de dakconstructie.

PVC is een interessante optie voor vele platte daken, maar niet voor alle daken. PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar bijvoorbeeld niet voor organische materialen, zoals bitumen of polystyreen. Zo is het niet mogelijk om PVC folie te leggen op een plat dak met een oude roofing.

PVC in plaatvorm

PVC wordt ook vaak als dakbedekking gebruikt onder de vorm van platen. PVC dakplaten zijn harde en licht transparante golfplaten, die vaak op typische gebouwen worden gelegd. Je ziet ze vaak liggen op bijgebouwen, industriële gebouwen of carports. Ze zijn vrij populair omwille van enkele interessante voordelen. Zo zijn ze transparant, waardoor ze veel licht doorlaten. Bovendien zijn ze stevig, maar tegelijk ook zeer licht, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn.

Een ander groot voordeel is dat ze op vele plaatsen te verkrijgen zijn, en dat ze beschikbaar zijn in verschillende afmetingen.

Voordelen en nadelen van PVC dakbedekking

We hebben het in dit artikel al een aantal keer aangehaald. PVC is een heel populaire dakbedekking omwille van een aantal interessante voordelen. Een aantal voordelen werden al aangehaald, maar hier zullen we ze voor de volledigheid nog eens allemaal oplijsten.

Naast de voordelen heeft PVC als dakbedekking ook enkele nadelen. Ook deze lijsten we even op.

Voordelen van PVC dakbedekking

+ PVC is stevig, elastisch en waterdicht. Tegelijk is het ook een zeer licht materiaal, waardoor het makkelijk te verwerken is.

+ In tegenstelling tot roofing wordt PVC niet op het dak gebrand, maar wel gelijmd. Hierdoor is er geen brandgevaar, wat natuurlijk altijd veiliger is.

+ PVC heeft, in tegenstelling tot roofing, een iets modernere uitstraling.

+ PVC is een relatief goedkope dakbedekking, zeker in vergelijking met EPDM.

+ PVC is ook een heel onderhoudsvriendelijke dakbedekking. Het gaat makkelijk 25 jaar mee. Hoe dikker dat dakbedekking, hoe langer de PVC meegaat. Minimaal bedraagt de dikte van de PVC laag zo'n 1,2 millimeter. Breng je een laag aan van 1,5 millimeter, dan kan je een levensduur van zo'n 35 jaar bereiken.

+ Iets wat bijdraagt tot de onderhoudsvriendelijkheid, is dat PVC wortels tegenhoudt. Onkruid en andere planten hebben dus geen kans om door de PVC laag te groeien.

+ PVC is naast onderhoudsvriendelijk ook relatief milieuvriendelijk. Het is volledig recycleerbaar.

+ Tot slot zal PVC ook UV-stralen reflecteren, waardoor je een aangenamer wooncomfort bereikt.

Nadelen van PVC dakbedekking

Hoewel PVC een stevige dakbedekking is, gaat PVC dakbedekking minder lang mee in vergelijking met EPDM.

De plaatsing van PVC dakbedekking kan heel tijdrovend zijn, zeker indien je er niet zoveel ervaring mee hebt.

Zoals al eens aangehaald in dit artikel, mag PVC dakbedekking niet worden aangebracht op organische materialen, zoals roofing of polystyreen. Wil je dit toch doen, dan moet je eerst een scheidingslaag voorzien.

Naarmate PVC dakbedekking ouder wordt, kan het minder flexibel gaan worden.

Hoe wordt PVC dekbedekking geplaatst?

PVC dakbedekking plaatsen is niet zo eenvoudig. Het is een heel tijdrovend proces, en bovendien moet de dakopbouw juist zitten. Het is geen klus die weggelegd is voor een onervaren doe-het-zelver. Voor het plaatsen van PVC dakbedekking raden we daarom aan om een beroep te doen op een ervaren dakwerken. Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met geschikte dakwerkers in de buurt, en kan je hun prijzen vergelijken.

Een dak met PVC dakbedekking bestaat uit verschillende lagen. Het is heel belangrijk om de juiste opbouw te respecteren.

Drager en dakbeschot

De onderste laag van de dakopbouw bestaat uit een drager, die kan bestaan uit houten of betonnen balken. Daarbovenop wordt een dakbeschot gelegd, wat meestal bestaat uit OSB-platen. OSB-platen zijn zeer stevige platen, die worden vervaardigd op basis van samengeperste houtschilfers.

Dampscherm en isolatie

Bovenop het dakbeschot wordt eerst een dampscherm geplaatst. Dit is meestal een folie uit polyethyleen, en dient om de bovenliggende isolatielaag te beschermen tegen condensatie. Bovenop het dampscherm wordt dan de isolatielaag geplaatst, indien van toepassing. Qua isolatiemateriaal heb je doorgaans de keuze uit een hele brede waaier. Meestal worden voor deze toepassing kunststof isolatieplaten gebruikt, zoals isolatieplaten uit PIR, PUR, EPS, XPS of resol. Deze platen worden dan bovenop de OSB-platen bevestigd.

PVC dakbedekking

Na de isolatie is het tijd om de PVC folie aan te brengen. De folie wordt in banen op het dak aangebracht. De PVC folie wordt eerst op maat versneden, indien dit nodig is. Nadien worden de banen parallel op het dak aangebracht met de hulp van lijm die mechanisch verhit wordt, de zogenaamde föhntechniek. Doordat de lijm wordt verhit, zal het zich beter hechten aan de PVC folie. De naden van de banen folie worden nadien nog aan elkaar gelast.

Hoeveel kost PVC dakbedekking?

Je dak laten bedekken met PVC kost natuurlijk geld, zeker indien je het laat doen door een professionele dakwerker. Maar hoeveel kost het juist?

Wel, de totale kostprijs van de werken zal natuurlijk afhangen van een aantal factoren. Zo is de oppervlakte van het dak natuurlijk een factor die een grote impact zal hebben op de prijs. Maar er zijn nog andere factoren die een rol spelen. De kwaliteit en de kleur van de PVC die je kiest, de moeilijkheidsgraad van je dak (hoogte, speciale vormen, ...), ... ook dat speelt een rol.

Ook indien eerst nog een oude dakbedekking verwijderd moet worden, zal een effect hebben op de totale kostprijs.

Grofweg zal het aanbrengen van PVC dakbedekking door een professionele dakwerker ongeveer 55€ tot 70€ per vierkante meter kosten, dat is inclusief BTW en materiaalkosten.

Wat zijn de alternatieven?

PVC is natuurlijk niet het enige type dakbedekking waarvoor je kan kiezen. Meestal ligt PVC als folie in de weegschaal met roofing en EPDM. Dit zijn de alternatieven voor PVC dakbedekking.

EPDM

EPDM is net zoals PVC een kunststof dakbedekking. EPDM heeft wel een iets steviger karakter, aangezien het gemaakt is van een waterdichte soort rubber met een heel lange levensduur. Gemiddeld bedraagt de levensduur van EPDM zo'n 40 à 50 jaar, wat een heel stuk langer is dan de 25 à 35 jaar van PVC.

EPDM is waterdicht, bestand tegen UV-stralen, heel flexibel en ook krimp- en scheurvrij. Het grootste voordeel van EPDM is misschien wel dat het een heel interessante optie is bij renovaties: EPDM kan gewoon op de meeste andere dakbedekkingen gelegd worden zonder enige problemen.

In tegenstelling tot PVC en roofing wordt EPDM zonder naden op het dak gelegd, waardoor er quasi geen risico bestaat op waterlekken.

Lees hier hoe je te werk gaat bij het aanbrengen van EPDM.

Roofing

Lees hier hoe je te werk gaat bij het aanbrengen van roofing.

TPO

Ook TPO is een kunststof dakbedekking, die voornamelijk bekendstaat om zijn milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en elasticiteit. TPO kan eigenlijk beschouwd worden als een gulden middenweg tussen PVC en EPDM, omdat het voordelen van beide kunststoffen combineert.

TPO is een folie die ster op PVC gelijkt, al is het wel van andere materialen gemaakt. Zo zijn er geen weekmakers toegevoegd aan TPO, in tegenstelling tot PVC. Hierdoor behoudt TPO wel zijn flexibiliteit naarmate het ouder wordt. Een ander voordeel van TPO tegenover PVC is dat TPO wel op een oude roofing of polystyreen dakbedekking aangebracht kan worden.

Voorts is TPO ook bestendig tegen UV-stralen, wortelvast, bestand tegen chemische stoffen en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

TPO kan op twee manieren op het dak worden aangebracht. Het is mogelijk om TPO op het dak te lassen (zoals bij PVC gebeurt), of om de folie op het dak te lijmen (zoals bij EPDM gebeurt).

De gemiddelde prijs voor TPO bedraagt ongeveer tussen de 60€ en de 70€ per vierkante meter.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakwerkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes