×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Geïsoleerde dakplaten: verschillende soorten, voordelen, prijs

Met geïsoleerde dakpanelen kies je voor een totaaloplossing, waarbij je de isolatie van het dak combineert met dakbedekking. Geïsoleerde dakpanelen worden vaak gebruikt bij typische gebouwen, zoals magazijnen, loodsen en stallen. Hier kunnen ze makkelijk en snel aangebracht worden. Ook voor woningen zouden ze in principe interessant kunnen zijn. Maar hier worden ze vaak niet gebruikt omwille van hun industriële uiterlijk.

Hoe zijn geïsoleerde dakpanelen juist opgebouwd? Welke voordelen en nadelen hebben ze? En hoeveel betaal je ervoor?

In dit artikel:

Wat zijn geïsoleerde dakpanelen?

geisoleerde dakplaten © Shutterstock - Met geïsoleerde dakplaten combineer je een robuuste dakbedekking met een isolatielaag

Geïsoleerde dakpanelen zijn dakplaten die verschillende elementen van een dakopbouw combineren. Aan weerszijden is de dakplaat bekleed met een metalen behuizing. Tussenin bevindt zich een laag van isolatie. Welke isolatie er juist wordt gebruikt, kan verschillen.

De platen hebben doorgaans een breedte van 1 meter. De lengte kan daarentegen variëren. Sommige dakplaten zijn verkrijgbaar met een lengte van liefst 20 meter.

Aan de buitenkant zijn de dakpanelen bekleed met een plaat van lichtgewicht staal. Deze is verkrijgbaar in allerlei RAL-kleuren. Aan de binnenkant kan de bekleding bestaan uit verschillende materialen, afhankelijk van de toepassing. Veel gebruikte materialen zijn polyester, staal, of een combinatie van metalen.

Aan de binnenkant kunnen de dakpanelen behandeld worden met een speciale coating. Dat is interessant voor bepaalde sectoren, zoals de agrarische sector. Zo’n coating kan de nodige bescherming bieden tegen bv. ammoniakdampen, agressieve landbouwproducten of schimmels.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


geisoleerde dakplaten © Shutterstock - Een zadeldak bedekt met geïsoleerde dakplaten

Welke soorten geïsoleerde dakpanelen zijn er?

Afhankelijk van hun samenstelling en opbouw kan je verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen onderscheiden.

Een eerste onderscheid kan gemaakt worden op basis van het aantal metalen wanden op het dakpaneel. Zo is er een onderscheid tussen enkelwandige dakplaten en dubbelwandige dakplaten. De enkelwandige dakplaten zijn slechts aan één kant bekleed met een metalen plaat. De dubbelwandige dakplaten hebben aan beide zijden een metalen bekleding.

geisoleerde dakpanelen © Shutterstock - Geïsoleerde dakplaten zijn makkelijk op maat te versnijden

Een tweede onderscheid kan gemaakt worden op basis van het soort isolatie dat in de dakpanelen is verwerkt. Er zijn een aantal isolatiematerialen die heel vaak worden gebruikt in dakpanelen.

De isolatiematerialen die het vaakst worden geïntegreerd in dakpanelen zijn de kunststof isolatiematerialen PUR en PIR. PUR staat voor polyurethaan, en is een hardschuim op basis van synthetische materialen. PIR staat dan weer voor polyisocyanuraat, en is net als PUR een kunststof isolatiemateriaal met zeer goede thermisch isolerende eigenschappen.

In sommige gevallen wordt ook gebruik gemaakt van isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals steenwol en glaswol. Deze isolatiematerialen hebben ook goede thermisch isolerende eigenschappen, maar presteren vooral zeer goed op vlak van geluidsisolatie.

De keuze voor een bepaald isolatiemateriaal is niet enkel belangrijk voor isolatiedoeleinden, maar ook voor de veiligheid. Sommige isolatiematerialen hebben bijvoorbeeld heel goede brandwerende eigenschappen. Vooral PIR en minerale wollen presteren hier zeer goed. Het gebruik van brandwerende eigenschappen is belangrijk voor het berekenen van de verzekeringspolis van het gebouw. Door de aanwezigheid van brandwerende eigenschappen kan je immers een interessantere deal bekomen met je verzekeringsmaatschappij.

Welke profielen kan een geïsoleerde dakplaat hebben?

De metalen bekleding van geïsoleerde dakplaten kan verschillende soorten profielen hebben. Dit zijn de meest voorkomende profielen.

soorten dakplaten © Shutterstock - De dakplaten kunnen verschillende soorten profielen hebben

Golfprofiel

Bij deze dakplaten heeft de bekleding een golvend profiel, zoals bij de bekende golfplaten.

Trapeziumprofiel

Metalen bekleding kan ook een trapeziumprofiel hebben. In dit geval bestaat het profiel uit trapeziumvorm, waarbij er blokjes uit de metalen wanden komen. De korte zijde ligt aan de bovenkant.

Dakpanprofiel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor het dakpanprofiel, waarbij de metalen wanden het profiel vormen van een dakpan.

Welke voordelen en nadelen hebben geïsoleerde dakpanelen?

Dankzij hun unieke opbouw bieden geïsoleerde dakpanelen tal van interessante voordelen. Maar er zijn ook enkele minpuntjes aan verbonden.

Voordelen van geïsoleerde dakplaten

+ Omdat de dakplaten zowel binnenbekleding, isolatielaag als buitenbekleding bevatten, kunnen ze heel snel geplaatst worden. Dit verlaagt de plaatsingskosten.

+ Dakplaten zijn ondanks hun dikte toch heel licht van gewicht. Dat komt omdat ze voornamelijk gemaakt zijn uit lichtgewicht materialen. Door hun lichte gewicht kunnen ze op zowat elke dakstructuur aangebracht worden.

+ Dakplaten zijn door de aanwezigheid van een ingebouwde isolatielaag natuurlijk goed thermisch isolerend. Hierdoor bespaar je op energiekosten.

+ Geïsoleerde dakpanelen zijn heel duurzaam, en gaan daarom heel lang mee.

+ Je kan de geïsoleerde dakplaten een beschermende coating geven, waardoor ze bestand zijn tegen allerlei schadelijke stoffen en dampen. Ze zijn bovendien perfect afwasbaar, waardoor je ze steeds proper en hygiënisch kan houden.

Nadelen van geïsoleerde dakplaten

Omdat ze verschillende bestanddelen van een traditionele dakopbouw combineren, zijn dakplaten over het algemeen vrij duur ten opzichte van gewone dakplaten in combinatie met dakisolatie.

Dakplaten op basis van kunststof isolatiematerialen presteren iets minder goed op vlak van geluidsisolatie in vergelijking met volwaardige isolatie.

Het monteren van dakplaten op het dak is specialistenwerk. Zo moet je speciale aandacht hebben voor het waterdicht afdichten van de naden tussen twee dakpanelen.

gekleurde dakplaten © Shutterstock - Geïsoleerde dakplaten zijn vaak te verkrijgen in verschillende kleuren

Hoeveel betaal je voor geïsoleerde dakpanelen?

Hoeveel je juist betaalt voor dakplaten, hangt af van verschillende factoren. Eerder in dit artikel zagen we al dat dakplaten uit verschillende materialen kunnen opgebouwd zijn. Zo kan er een onderscheid zijn in het type isolatiemateriaal dat is toegevoegd aan de dakplaten. Ook kunnen ze verschillen op vlak van bekleding.

Afhankelijk van deze factoren kan de prijs van geïsoleerde dakplaten schommelen tussen de 50 en de 200 euro per m².

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Geïsoleerde dakplaten plaatsen is specialistenwerk. Aarzel niet om een beroep te doen op een professionele dakwerker. Benieuwd hoeveel die zou kosten? Vraag snel meerdere prijzen op bij diverse dakwerkers in de buurt, door onderstaand formulier in te vullen. Vergelijk de offertes die je ontvangt, en betaal steeds de beste prijs.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes